SEO søgemaskineoptimering

2023-07-12

Hvad er SEO?

SEO er en engelsk forkortelse for Search Engine Optimization - dvs. søgemaskineoptimering oversat til godt gammeldags dansk. 

Men hvad betyder det at søgemaskineoptimere egentligt?

Det vil jeg komme lidt ind på i dette indlæg - og prøve at gøre det så forståeligt og (spiseligt) som muligt - da der nu ligger en del del begreber og teknikker bag.

Hvad er Søgemaskineoptimering?

Søgemaskineoptimering er en betegnelse for en del forskellige søgemaskineoptimerings-teknikker, som man benytter for at få en hjemmeside eller en webshops forskellige sider til at ranke (placere) højt oppe i søgeresultaterne - og gerne helst som de 3 første organiske (ikke betalte) søgeresultater på Googles første søgeresultat-side. Sålænge hjemmesiden eller webshoppen rangerer som én af de første ti søgeresultater på Googles side 1, så betyder det, at den pågældende side er godt søgemaskineoptimeret.

Søgemaskineoptimering tager sin tid, og man kan først begynde at se resultatet af SEO arbejdet efter 3-6 mdr. - men nogle gange kan det godt tage længere tid for en SEO optimeret side at placere sig højt i en søgemaskines søgeresultater, så det gode arbejde kræver også en god portion tålmodighed.


Hvad er on-page SEO?

On-page SEO refererer til de metoder og teknikker, der anvendes direkte på en hjemmeside for at forbedre dens synlighed og placering i søgeresultaterne. Det omfatter optimering af forskellige elementer og faktorer på selve hjemmesiden eller webshoppen. 

Her er nogle vigtige aspekter af on-page SEO:

Søgeordsoptimering

Research og brug relevante søgeord og sætninger, der er relevante for din hjemmesides indhold. Placer disse nøgleord strategisk i titler, overskrifter, brødtekst, metabeskrivelser og URL-strukturer på dine websider. Vær dog opmærksom på ikke at overoptimere eller fylde indholdet med nøgleord, da dette kan skade brugeroplevelsen og rangeringen.

Højt kvalitets indhold

Skab værdifuldt, originalt og relevant indhold, der appellerer til både dine besøgende og søgemaskiner. Dit indhold skal være informativt, engagerende og let at læse. Søgemaskiner vurderer kvaliteten af ​​dit indhold baseret på brugerinteraktioner såsom besøgstid, bounce rate og delinger på sociale medier.

Meta-tags 

Optimer dine titler og metabeskrivelser med relevante søgeord og en kort beskrivelse af indholdet på siden. Disse oplysninger vises i søgeresultaterne og kan påvirke klikfrekvensen.

URL-struktur 

Oprethold en klar og søgemaskinevenlig URL-struktur. Inkluder relevante søgeord i URL'erne og undgå lange, forvirrende eller generiske URL'er. Brug bindestreger til at adskille ordene i URL'en.

Intern linkstruktur 

Opret en intern linkstruktur, der hjælper søgemaskiner med at forstå hierarkiet og sammenhængen mellem dine websider. Brug relevante ankertekster til at linke internt mellem relaterede sider og sektioner på din hjemmeside.

Brugeroplevelse (UX) og responsivt design 

Sørg for, at din hjemmeside er brugervenlig og let at navigere rundt i på tværs af forskellige enheder og skærmstørrelser. Optimér loadhastigheden, implementér et responsivt design, og gør det nemt for de besøgende at finde det ønskede indhold, som de søger efter.

Billedoptimering 

Reducér filstørrelsen på billeder uden at gå på kompromis med kvaliteten. Brug relevante filnavne og alternative tekster (alt-tekst) for at beskrive billedets indhold. Optimerede billeder kan forbedre loadhastigheden og tiltrække trafik fra billedsøgninger.

Sidestruktur og headings

Organisér din webside med en klar og logisk sidestruktur. Brug headings (H1, H2, osv.) til at strukturere indholdet hierarkisk og hjælpe søgemaskiner med at forstå indholdets vigtighed.

On-page SEO er afgørende for at skabe en solid grundlag for søgemaskineoptimering. Ved at optimere disse ovenstående on-page faktorer, kan du øge din hjemmesides eller webshops synlighed, brugeroplevelse og placering i søgeresultaterne.


Hvad er off-page SEO?

Off-page SEO refererer til de aktiviteter og teknikker, der udføres uden for selve hjemmesiden for at forbedre dens synlighed og autoritet i søgeresultaterne. 

Det handler om at opbygge en stærk online tilstedeværelse og skabe eksterne signaler, der viser søgemaskinerne, at din hjemmeside er værdifuld og troværdig. 

Her er nogle centrale aspekter af off-page SEO:

Linkbuilding 

Linkbuilding er en vigtig del af off-page SEO. Det indebærer at opnå kvalitetslinks fra andre relevante og troværdige hjemmesider.

Søgemaskiner betragter links som anbefalinger, og kvalitetslinks kan bidrage til at øge din hjemmesides autoritet og placering i søgeresultaterne. Nogle effektive linkbuilding-teknikker inkluderer gæstepostskrivning, oprettelse af indhold, der er værd at linke til, deltagelse i brancherelaterede kataloger og samarbejde med andre websteder.

Sociale medier 

Sociale medieplatforme kan være en kraftfuld kanal til at opbygge din hjemmesides eller webshops synlighed og generere trafik ind til denne. Del dit indhold på sociale medier og opbyg en stærk tilstedeværelse ved at engagere dig med dine følgere, besvare kommentarer og deltage i relevante samtaler. 

Sociale medier kan også bidrage til at skabe naturlige links og øge dit indholds rækkevidde.

Online omdømme og Brand-building

Opbygning af et positivt online omdømme og brand er vigtigt for off-page SEO. 

Når din hjemmeside eller webshop er forbundet med et pålideligt og troværdigt brand, har det en tendens til at opnå højere placeringer i søgeresultaterne. Arbejd på at opbygge og vedligeholde et godt omdømme gennem kvalitetsindhold, positiv brugerinteraktion og håndtering af eventuelle negative anmeldelser eller feedback.

Online anmeldelser og ratings 

Anmeldelser og ratings af din virksomhed eller hjemmeside kan påvirke din synlighed i søgeresultaterne. 

Opfordr gerne dine kunder til at efterlade anmeldelser på relevante platforme som Google My Business, Trustpilot og andre brancherelaterede anmeldelsessider. 

Positive anmeldelser og højere ratings kan give din hjemmeside ekstra troværdighed og tiltrække flere besøgende.

Brandmæssige omtaler og referencer 

Når dit brand eller din hjemmeside nævnes og linkes til på andre websteder uden, at der er en direkte linkaftale, kaldes det brandmæssige omtaler og referencer. 

Disse omtaler og referencer kan bidrage til at øge din synlighed og autoritet i søgemaskinernes øjne. Overvåg dit brand online og udnyt mulighederne for at få omtale og links fra relevante troværdige kilder.

Off-page SEO er vigtig for at vise søgemaskinerne, at din hjemmeside er pålidelig, relevant og værd at rangere højt i søgeresultaterne. Ved at implementere effektive off-page SEO-teknikker kan du øge din hjemmesides eller webshops autoritet og tiltrække mere organisk trafik.


Læs også: